FAQ / ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Aν κάτι δε γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι, σε σχέση με το κόσμημα και την ορολογία του, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ενότητα μας Συχνές Ερωτήσεις...
01) Τι είναι το καράτι;

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ποιότητας. Στα διαμάντια, το καράτι χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε το βάρος (mass) και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια. Στα κοσμήματα, το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της ποιότητας – καθαρότητας (purity). Ο χρυσός, ( ) διαιρείται σε 24 καράτια.

02) Πόσα καράτια είναι τα κοσμήματα συνήθως;
Τα κράμματα χρυσού που χρησιμοποιούμε στην χρυσοχοΐα είναι συνήθως 8, 9, 14, 18 και 22 καρατιών με επικρατέστερα αυτά των 14. Στην  χρησιμοποιούμε 8, 14 και 18 καράτια για την κατασκευή των βερών μας.
03) Υπάρχουν κοσμήματα 24 καρατιών;
Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε κοσμήματα 24 καρατιών λόγω της αυξημένης μαλακότητας που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέταλλο και το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στην επεξεργασία. Το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι 22 καράτια και αυτό μόνο σε χειροποίητα κοσμήματα, συνήθως αρχαϊκού τύπου.
04) Πόσα καράτια πρέπει να επιλέξω και γιατί;

Δεν υπάρχει πρέπει στην επιλογή των καρατιών. Κάθε κατηγορία, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά διατίθενται κοσμήματα σε 8, 9, 14 και 18 καράτια. Κάθε ένα από αυτά έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην  χρησιμοποιούμε 8, 14 και 18 καράτια.

Κοσμήματα 8-9 καρατιών

Πρόκειται για κοσμήματα χαμηλής περιεκτικότητας χρυσού (το 1/3 περίπου από 24 που είναι ο καθαρός χρυσός) και το βασικό πλεονέκτημα τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος αγοράς λόγω ακριβώς της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε χρυσό. Το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζουν είναι ότι επειδή το κράμμα μετάλλων που προστίθεται είναι μεγαλύτερο σε αναλογία από τον χρυσό (2/3) και ταυτόχρονα είναι ευάλωτο σε οξείδωση (μαύρισμα), ενδέχεται μελλοντικά να οξειδωθεί(μαυρίσει) με τη σειρά του το κόσμημα επιφανειακά, κάτι το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την χρήση και έκθεση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες(ιδρώτας, θειάφι και παράγωγα του) του κοσμήματος. Στην VALAURO Small Logo χρησιμοποιούμε ειδικά κράμματα διεθνών προδιαγραφών, τα οποία στοχεύουν στην επιβράδυνση του φαινομένου αυτού.

Κοσμήματα 14 καρατίων

Ουσιαστικά αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κοσμημάτων στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά και όχι τυχαία. Τα 14 καράτια αποτελούν την χρυσή τομή στη χρυσοχοϊα λόγω των πολλών θετικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν όπως για παράδειγμα: Δεν οξειδώνονται – μαυρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (58,5%) εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έρθουν σε επαφή με χημικά όπως ο υδράργυρος ή η επαναλαμβανόμενη και απευθείας επαφή με αρώματα (στη δεύτερη περίπτωση δε μαυρίζουν απλά θαμπώνουν τοπικά). Αποτελούν την ιδανική λύση από άποψη κόστους/ποιότητας Δίνουν στους χρυσοχόους πολλές δυνατότητες σε χρωματισμούς (ροζ χρυσό, λευκό χρυσό) αλλά και σε σκληρότητες (μαλακό κράμμα στις βέρες για να μπορεί να αυξομειώνεται το μέγεθος, σκληρό στους σταυρούς για αντοχή) ανάλογα με τις αναλογίες και τα κράμματα που επιλέγονται από τον κάθε κατασκευαστή.

Κοσμήματα 18 καρατιών και άνω

Πρόκειται για κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (πάνω από 75%) στα κοσμήματα. Το βασικό πλεονέκτημα φυσικά είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε χρυσό κάτι το οποίο όμως συνεπάγεται αντίστοιχα υψηλότερη τιμή. Το δεύτερο μειονέκτημα του κράμματος αυτού, κυρίως στις βέρες που έρχονται συνεχώς σε επαφή με οτιδήποτε αγγίζουμε, είναι ότι λόγω της μαλακότητας που χαρακτηρίζει το χρυσό σαν μέταλλο από τη φύση του, είναι λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και συνεπώς φθείρεται πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο 14 καρατιών. Επισημαίνουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα δαχτυλίδια και τις βέρες και σε πολύ μικρότερο σε άλλα είδη κοσμημάτων όπως σταυροί ή σκουλαρίκια, αφού τα τελευταία σπανίως έρχονται σε επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο όταν τα φοράμε.

05) Πώς μπορώ να καταλάβω/ελέγξω πόσα καράτια είναι ένα κόσμημα;
Κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναγράφει σε κάποιο σημείο του κοσμήματος που παράγει, τον αριθμό των καρατιών, κάτι που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ποσοστού επί τοις χιλίοις. Με βάση τον παραπάνω κανόνα λοιπόν έχουμε αντίστοιχα:
  • 8 Καράτια: 333
  • 9 Καράτια: 375
  • 14 Καράτια: 585 (Ουσιαστικά 14,04)
  • 18 Καράτια: 750
  • 22 Καράτια: 916
06) Ποια η διαφορά λευκόχρυσου και πλατίνας;
Όταν μιλάμε για λευκόχρυσα κοσμήματα ή κοσμήματα ροζ χρυσού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε κράμματα τα οποία περιέχουν ένα μέρος χρυσού και ένα μέρος από κράμματα μετάλλων τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν ασήμι (Ag), παλάδιο (Pd), χαλκό (Cu), νικέλιο(Ni) κλπ. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα λευκόχρυσο κόσμημα 14 καρατίων ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα το οποίο περιέχει 14 καράτια * κίτρινο χρυσό ( ) και ένα μέρος στο οποίο περιέχονται μέταλλα όπως ασήμι (Ag) ή παλάδιο (Pd) σε συγκεκριμένες αναλογίες , οι οποίες έχουν την τάση να «λευκαίνουν» το κόσμημα ή αντίστοιχα χαλκό και να προσδίδουν κόκκινο, ροζέ χρώμα. Η πλατίνα (Pt) είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, λευκού χρώματος από τη φύση του. Συνοψίζoντας λοιπόν, ο λευκόχρυσος είναι ουσιαστικά κίτρινος χρυσός στον οποίο έχουν προστεθεί στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του ενώ η πλατίνα είναι από τη φύση της ένα λευκό πολύτιμο μέταλλο. * Σε ένα κόσμημα 14 καρατίων, έχουμε 58,5% χρυσό και 41,5% συμπληρωματικό κράμμα, δεδομένου ότι το μέγιστο είναι τα 24 καράτια. Αντίστοιχα, σε ένα κόσμημα 18 καρατίων, έχουμε 75% χρυσό και 25% συμπληρωματικό κράμμα.
07) Γιατί το λευκό μονόπετρο/ βέρα μου κιτρινίζει;
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (διαφορά πλατίνας και λευκόχρυσου), ουσιαστικά τα λευκόχρυσα κοσμήματα έχουν σαν βάση τον κίτρινο χρυσό και με την προσθήκη συγκεκριμένων κραμμάτων και αναλογιών καταφέρνουμε να τους προσδώσουμε μια έντονη λευκότητα που συνήθως έχουν τα μονόπετρα ή οι λευκές βέρες. Επειδή το χρώμα όμως που επιφέρει η πρόσμιξη δεν είναι αρκετά λευκό, όλα τα λευκά κοσμήματα μέσω κάποιων πρόσθετων σταδίων επεξεργασίας (σε σχέση με τα κίτρινα κοσμήματα) όπως η ηλεκτρόλυση και η επιμετάλλωση, «βάφονται», αποκτώντας έτσι το έντονο λευκό χρώμα που βλέπουμε στα καινούργια κοσμήματα. Λόγω του ότι η «βαφή» αυτή όμως, είναι επιφανειακή και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της βέρας (την φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε) καθώς και της «γάμπας» του μονόπετρου (το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού), φθείρεται και αποχρωματίζεται – αφαιρείται η βαφή – επαναφέροντας ουσιαστικά το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου το οποίο «κιτρινίζει».
08) Μπορούμε να επαναφέρουμε το αρχικό έντονο λευκό χρώμα σε περίπτωση φθοράς και αν ναι με τι κόστος;
Με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιούμε την πρώτη φορά κατά την κατασκευή, μπορούμε να επαναφέρουμε το έντονο λευκό χρώμα στο δαχτυλίδι/βέρα οποιαδήποτε στιγμή. Το κόστος (στις βέρες ) της επαναφοράς του χρώματος, καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα απ’ όπου αγοράστηκαν οι βέρες.
09) Η Πλατίνα κιτρινίζει;
Τα πλατινένια κοσμήματα δεν κιτρινίζουν ποτέ γιατί όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πλατίνα είναι από τη φύση της λευκή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πλατινένια κοσμήματα περιέχουν σε ποσοστό 92,5% και άνω πλατίνα (Pt) και μόλις 7,5% συμπληρωματικό κράμμα, δε δύναται το μικρό αυτό ποσοστό του κράμματος να επηρεάσει το χρώμα της. Αυτός βέβαια είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα κοσμήματα από πλατίνα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα κοσμήματα χρυσού, η μεγάλη δηλαδή περιεκτικότητα (σχεδόν ατόφιας) πλατίνας.
10) Μπορώ να μεγαλώσω/ μικραίνω την βέρα μου;

Οι βέρες κατασκευάζονται από σωλήνα (tube) από τον οποίο κόβονται σε ροδέλες και μετά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και επεξεργασίες καταλήγουν στο επιθυμητό μέγεθος. Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με τα μαλακά κράματα που χρησιμοποιούμε μας παρέχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, την εύκολη (σχετικά) αλλαγή μεγέθους στις βέρες χωρίς κόψιμο ή κόλλημα. Παρ όλα αυτά όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:

  • Α) Αν δεν υπάρχει πέτρα μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα έως και 4 μεγέθη, τουλάχιστον.
  • Β) Αν δεν υπάρχει πέτρα μικραίνει έως 2-3 μεγέθη, αναλόγως και το σχέδιο.(απαιτείται συνεννόηση με το κατάστημα)
  • Γ) If there is a gemstone attached, it cannot be reduced or enlarged at all..

Τα παραπάνω ισχύουν αποκλειστικά για τις βέρες .

11) Τι κόστος υπάρχει για την αλλαγή μεγέθους;
Δεν υπάρχει κανένα κόστος πέραν των μεταφορικών στις 2 πρώτες περιπτώσεις, όπως αναφέρονται στην απάντηση του προηγούμενου ερωτήματος. Στην τρίτη περίπτωση καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρέχεται και δωρεάν ρετουσάρισμα, (φρεσκάρισμα) της βέρας.
12) Γιατί δεν μικραίνει ή μεγαλώνει η βέρα αν έχει πέτρα;

Break DrawingΓια να τοποθετήσουμε μια πέτρα σε μια βέρα ανοίγουμε τρύπα μέσα στην οποία θα «φωλιάσει» η πέτρα. Αυτομάτως όμως, στο σημείο εκείνο η βέρα γίνεται πιο αδύναμη με αποτέλεσμα η παραμικρή δύναμη που θα ασκηθεί ώστε να μεγαλώσει ή να μικραίνει να συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο και να την σπάσει.
Αν δεν υπάρχει η τρύπα, η δύναμη αυτή κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη τη βέρα και λόγω του ότι είναι ενιαία (χωρίς ενώσεις) και μαλακή (λόγω κράματος) δεν σπάει.
Για το λόγω αυτό όταν υπάρχει έστω και μία πέτρα στην βέρα, γίνεται αντικατάσταση της βέρας με καινούργια στο επιθυμητό μέγεθος, το κόστος της οποίας καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα. Με δεδομένο όμως ότι η αρχική βέρα θα επιστραφεί, το κόστος αντικατάστασης είναι πολύ μικρό.

13) Η βέρα μου έχει κάνει σημάδια, τί μπορώ να κάνω;
Δυστυχώς και ευτυχώς η βέρα είναι ένα κόσμημα το οποίο φοριέται συνεχώς. Ευτυχώς λοιπόν γιατί το χαιρόμαστε συνέχεια, δυστυχώς γιατί έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθεί, ειδικά αν σκεφτείτε ότι φοριέται στο δάχτυλο και οτιδήποτε πιάνουμε έρχεται σε επαφή μαζί του και το καταπονεί. Ως , σας δίνουμε τη δυνατότητα να την φρεσκάρουμε και να την επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση (όσο είναι δυνατόν) χωρίς καμία χρέωση πέραν των μεταφορικών. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να μην γίνεται πάνω από δυο φορές και εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βέρα σας.
14) Θα χαλάσει το σχέδιο της βέρας μου, και αν ναι πότε;
Η πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής απάντηση είναι ναι, θα χαλάσει αλλά το πότε εξαρτάται κυρίως από τη χρήση που της κάνετε. Σε δεύτερο βαθμό, εξαρτάται από το σχέδιο και κυρίως την υφή της βέρας. Υπάρχουν υφές πιο ευαίσθητες αλλά και πιο ανθεκτικές. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι η βέρα σας θα διατηρήσει το σχέδιο της όσο περισσότερο την προσέχετε.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@valauro.com,
καθώς και μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook
Site Designed and Crafted by the un.code Team
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ ΧΑΡΑΞΗΣ